8.862 handtekeningen

Aan: Minister Jetten voor Klimaat, Minister Schouten voor Armoede en Minister De Jonge voor Wonen

Stop energiearmoede: Isoleer woningen!

Campagne aangemaakt door
De Woon- en Klimaatbeweging

 

1. Verhoog zo snel mogelijk de huurtoeslag; 

2. Laat verhuurders voor de komende winter hun woningen verduurzamen;

3. Start een grootschalig programma om woningen te verduurzamen. 

 

Al voor de Russische inval in Oekraïne leefden 550.000 Nederlandse huishoudens in energiearmoede. Ze hebben hoge energiekosten, een laag inkomen en wonen vaak in een slecht geïsoleerd huis. [1] De oorlog in Oekraïne heeft deze groep mensen alleen maar vergroot en hun situatie nog schrijnender gemaakt. Het is tijd om een einde te maken aan energiearmoede. Zowel om ongelijkheid aan te pakken, de klimaatcrisis te bestrijden en het Russische regime een klap toe te brengen. We moeten af van het gas, en niet zoals de regering wil Russisch gas door Amerikaans gas vervangen, en zo snel mogelijk groene én minder energie gebruiken.

 

Om de gascrisis eerlijk door te komen, en ons klaar te maken voor de volgende winter roepen wij minister Jetten voor Klimaat, minister Schouten voor Armoedebeleid en minister De Jonge voor Wonen op om in actie te komen.

 

1. Verhoog zo snel mogelijk de huurtoeslag:

Stop de acute nood en voorkom dat mensen met een lager inkomen de energierekening niet kunnen betalen. Verhoog, in ieder geval tot de hoge energieprijzen aanhouden, de huurtoeslag. 

 

2. Laat verhuurders voor de komende winter hun woningen verduurzamen:

Verlaag de huren voor huizen met een slecht energielabel (D, E, F en G) waardoor verhuurders gestimuleerd worden deze beter te isoleren.

Laat de verhuurder lappen voor slecht isolerende ramen door van enkel glas een wettelijk gebrek aan de woning te maken.

 

3. Start een grootschalig programma om woningen te verduurzamen:

Breng het energiegebruik van sociale huurwoningen snel naar beneden door het oprichten van een kieren- en ketelbrigade. Deze helpt huurders kieren in hun huizen te dichten en de temperatuur van cv-ketels, die vaak onnodig warm staan ingesteld, naar 60 graden te verlagen.

Haal de overheidsprogramma’s voor verduurzaming van de energievoorziening en isolatie van woningen naar voren en breidt deze uit, met een focus op sociale huurders en woningeigenaren met een laag inkomen

 

Waarom voeren de Woonbeweging en de Klimaatbeweging samen deze strijd? 

In de strijd tegen energiearmoede slaan de Woonbeweging en de Klimaatbeweging de handen ineen. Dit thema laat zien dat je problemen niet los van elkaar kan oplossen, maar juist samen moet aanpakken. De aanpak van energiearmoede draagt bij aan het oplossen van meerdere problemen. De isolatie van woningen en het verduurzamen van de energievoorziening van die woningen brengt op korte termijn de energierekening van de mensen die dat het meeste nodig hebben naar beneden. Door nú in te zetten op grootschalige isolatie en vergroening kunnen we vervolgens de energietransitie versnellen en de klimaatcrisis bestrijden. Bovendien verminderen we hiermee onze afhankelijkheid van gas en nemen we dictators als Poetin een belangrijk machtsmiddel uit handen.

 

Deze petitie is gestart door het Woonprotest, de Woonbond, Fossielvrij NL, Wise, Extinction Rebellion en DeGoedeZaak. Mocht je je met jouw organisatie bij deze campagne willen aansluiten, stuur dan een email naar info@degoedezaak.org. 

 

[1] Lees hier het rapport van het TNO over Energiearmoede in Nederland.

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy