#FRISSESTARTNU
Tienduizenden ouders zijn zwaar in de (financiële) problemen gekomen door de toeslagenaffaire, de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst. Deze mensen zijn, met alle gevolgen van dien, ten onrechte beschuldigd van het plegen van fraude met hun kinderopvangtoeslag. De torenhoge boetes die volgden hebben de levens van duizenden gezinnen compleet verwoest.
Na een jarenlang en slepend proces is de schuld van de Belastingdienst al lang en breed vastgesteld. En het kabinet Rutte III is n.a.v. dit schandaal inmiddels opgestapt. Tot op heden bleef ruimhartige hulp en compensatie echter uit. Verschillende overheidsinstanties blijven maar naar elkaar wijzen en de getroffen ouders komen geen steek verder. [1]
Afgelopen weken kwamen er veel nieuwe feiten aan het licht dankzij scherpe journalistiek en de parlementaire ondervragingscommissie. Uit het rapport Ongekend Onrecht blijkt het bestuurlijk onvermogen nog erger dan gedacht en het institutioneel racisme dat binnen de Belastingdienst bestaat is uiterst zorgwekkend. [2] De toeslagenaffaire is inmiddels hét symbool van een overheid die haar eigen burgers vermangeld. Het is dan ook niet meer dan terecht dat het kabinet opgestapt is.
Daarmee zijn de problemen van de getroffen ouders en kinderen nog lang niet opgelost. De toegezegde 30.000 euro voor de slachtoffers en het kwijtschelden van overheidsschulden was een broodnodig eerste gebaar van het kabinet. [3] Maar echte genoegdoening voor de slachtoffers en herstel van het vertrouwen vergt meer dan alleen geld.
Een grondige aanpak van de toeslagenaffaire, met hulp, begeleiding en aandacht voor de slachtoffers, blijft een ereschuld die dit demissionaire kabinet zo snel mogelijk moet inlossen. Het is de hoogste tijd dat de overheid zich van zijn menselijke kant laat zien. Geef de slachtoffers een #FRISSESTARTNU !
Daarom roepen wij het kabinet op om als overheid nu echt de eindverantwoordelijkheid te nemen:
-
Keer de beloofde financiële compensatie zo zorgvuldig en effectief mogelijk uit.
-
Neem ALLE schulden van de getroffen ouders over, zodat ze verlost zijn van allerlei private incassobureaus en doorverkochte schulden.
-
Stel gemeenten in staat (op lokaal niveau) te helpen. Zorg dat slachtoffers zich werkelijk gehoord en erkend voelen. Zorg ervoor dat zij in gesprek kunnen gaan en passende hulp bieden aan de slachtoffers m.b.t de immateriële en psychologische gevolgen. Zorg ervoor dat gemeenten de financiering krijgen om een speciale ombudsman aan te stellen die de ouders begeleid bij het weer opbouwen van hun levens en die van hun kinderen.
-
Herstel het vertrouwen in de overheid door de structurele oorzaken van de toeslagenaffaire aan te pakken.
[1] Lees hier meer over de noodkreet van gemeenten aan het Rijk die wel willen, maar op dit moment niet kunnen helpen.
[2] Hier vind je het hele rapport Ongekend Onrecht en hier meer over het etnisch profileren door de Belastingdienst.
[3] Lees hier meer over de toegezegde 30.000 euro en hier meer over het kwijtschelden van overheidsschulden van de slachtoffers.