5.244 handtekeningen

Aan: Het Kabinet

Bied onmiddellijk hulp aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire!

Campagne aangemaakt door
Frisse Start en DeGoedeZaak
#FRISSESTARTNU
 

Dertigduizend ouders zijn zwaar in de financiële problemen gekomen door de zogenaamde toeslagenaffaire, de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst. Deze mensen zijn, met alle gevolgen van dien, onterecht beschuldigd van het plegen van fraude met hun kinderopvangtoeslag. De torenhoge boetes die volgden hebben de levens van duizenden gezinnen compleet verwoest. 

De schuld van de Belastingdienst is inmiddels lang en breed vastgesteld en de naam van de getroffen ouders is gezuiverd. Het minste wat je zou mogen verwachten is dat de overheid ruimhartige hulp en compensatie verleent, zodat de getroffen ouders na jarenlange ellende hun levens weer kunnen opbouwen.

Maar na een jaar wacht een groot gedeelte van de 30.000 gezinnen nog steeds op compensatie! De Belastingdienst, de Rijksoverheid en gemeenten wijzen naar elkaar en ondertussen raken de mensen om wie het gaat alleen maar verder in de schulden en ellende. Gemeenten willen wel helpen, maar hebben daar niet altijd de financiële middelen voor en krijgen geen informatie over om wie het in hun gemeenten nou gaat! De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen. Deze treurnis moet zo snel mogelijk stoppen. We moeten ervoor zorgen dat deze gezinnen een frisse start kunnen maken. Niet na de verkiezingen, maar nu!

Het is te gek voor woorden dat de mensen die door dit fiasco alles kwijt zijn geraakt nu ook nog zelf achter de compensatie aan moeten. Het is de schuld van de overheid dat deze mensen in de schulden kwamen, hun huis kwijtraakten of ziek werden. Nu moet de overheid het ook zo snel mogelijk voor hen oplossen!

Daarom roepen wij het kabinet op: 

  • Stel gemeenten nu in staat om op lokaal niveau de juiste hulpverlening te bieden aan de getroffen gezinnen. 

  • Geef hen de middelen die ze nodig hebben om deze mensen zo snel mogelijk te helpen. 

  • Zorg ervoor dat de Belastingdienst dit proces niet langer frustreert.

Geef hen nu een frisse start!

#FRISSESTARTNU

Waarom is het belangrijk?

Vorig jaar kwam het drama van de toeslagenaffaire in volle omvang naar buiten mede dankzij het harde werk van vasthoudende Kamerleden als Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP). Na de situatie lang in de doofpot te hebben geprobeerd te houden is het inmiddels overduidelijk dat de Belastingdienst structureel ontoelaatbaar heeft gehandeld. Er lopen rechtszaken tegen de Belastingdienst en er lopen parlementaire ondervragingen om de verantwoordelijke ambtenaren, ministers en politici aan de tand te voelen over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Het is uiteraard belangrijk om de waarheid boven tafel te krijgen, maar het is nog veel belangrijker dat de getroffen gezinnen zo snel mogelijk worden geholpen. Deze 30.000 gezinnen hebben helemaal niets fout gedaan, ze zijn slachtoffer geworden van een fout systeem. Overheidsdiensten moeten nooit meer zo’n onmenselijk systeem kunnen optuigen.

Dit is voor niemand goed. In de eerste plaats niet voor de ouders, maar ook niet voor gemeenten en de Rijksoverheid. Daar zorgt het lange wachten alleen maar voor meer problemen. Mensen kunnen hun huur niet betalen, moeten gebruik maken van schuldhulpverlening en hun gezondheid staat onder druk. 

Dat deze ouders niet gewoon nu direct geholpen worden is een politieke keuze met verstrekkende gevolgen. Deze hele affaire tast het huidige en toekomstige vertrouwen in de overheid aan. Het is de hoogste tijd dat de staat haar menselijke kant laat zien. De getroffen gezinnen moeten zo snel mogelijk de hulp krijgen die zij nodig hebben.

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier