Afbeelding Rosa Snijders
In de nacht van 8 op 9 september werd het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Lesbos getroffen door verwoestende branden. De - overwegend jonge - vluchtelingen die daar al jarenlang in steeds slechtere omstandigheden zitten zijn nu dakloos en zonder perspectief.
Het is onveilig op Lesbos. Door de branden, het coronavirus, de aanwezigheid van extreemrechtse activisten en de wanorde van dit moment. Kinderen slapen onbeschermd op straat, terwijl de hulpdiensten belemmerd worden in hun werk en ngo’s nog steeds aangevallen worden als zij hulp willen bieden.
Dit is ook ons probleem. Deze ramp is is niet in 1 nacht ontstaan, en juist daarom moeten we zijn heel Europa nu samen onze verantwoordelijkheid nemen. Moria is is het product van ons Europese immigratiebeleid. En deze regering weigert nog steeds, zelfs voor de meest precaire groep, duurzame hulp.
Laat deze verschrikkelijke ramp een wake up call zijn. Laat dit het moment zijn waarop Nederland 500 weeskinderen een veilige plek geeft in Nederland en samen met de rest van Europa humanitaire hulp, opvang en een toekomst geeft aan de 13.000 ontheemde vluchtelingen van Moria.
Wat kunnen we doen?
Dit is een oproep aan de politiek om nu te handelen. Nederland heeft tot nu toe geen antwoord gegeven aan de oproep van de Griekse regering om 500 weeskinderen op te vangen. Uitvoering van het compromis om ze te huisvesten op het Griekse vasteland laat nog steeds op zich wachten, en nu is het te laat. Ook voor de andere 12.500 vluchteling die nu nergens naartoe kunnen.
Premier Rutte en zijn kabinet moeten zelf het voortouw nemen bij de opvang van de 500 kinderen, ruimhartig investeren in humanitaire hulp en gaan samenwerken met de andere regeringen in Europa. Wij kunnen hen onder druk zetten. In verschillende Europese landen doen burgers oproepen zoals deze. Laat je horen. Door deze petitie te tekenen, de straat op te gaan, vrienden te mobiliseren, hulporganisaties te steunen en samen de politiek te overtuigen dat we nu verantwoordelijkheid moeten nemen.