8.476 handtekeningen

Motie van Vertrouwen: Eis Feiten, Stop Fabels!

Campagne aangemaakt door
De Goede Zaak

De nareis op nareis-leugen kan niet zonder gevolg blijven. Herstel het vertrouwen!

 

Al lange tijd is Justitie-minister Dilan Yesilgöz op de vlucht voor consequenties van de leugen waarmee ze het kabinet Rutte-IV opblies. Nadat blijkt dat haar claims over gezinshereniging [1] niet kloppen [2], onthulde Trouw dat het IND de lage ‘nareis op nareis-’cijfers achterhield. [3] Dat gebeurde onder politieke verantwoordelijkheid van de minister. Wij, burgers van Nederland, willen vertrouwen hebben in de landelijke politiek. Maar dat lukt niet, als politici liegen, en overheidsinstanties hen de hand boven het hoofd houden.

 

In een gezonde democratie wordt het politieke spel volgens de spelregels gespeeld. Een politiek debat kan niet gevoerd worden als onwaarheden worden verspreid, of informatie wordt achtergehouden. Als burgers eisen we het recht op correcte informatievoorziening. De fractievoorzitter van een kabinetspartij en een beoogd minister-president horen hieraan te voldoen. Liegen is niet normaal, we willen onze politiek kunnen vertrouwen.

 

We roepen de Tweede Kamer op om het vertrouwen van burgers in de politiek te herstellen door leugens te weigeren en feiten te eisen. De Tweede Kamer moet de maatstaf hanteren dat een minister die liegt, opstapt, en dat instituties die de cijfers hebben, eerlijk en integer met deze informatie omgaan. 

 

De tijd voor de nieuwe bestuurscultuur is nu. Feitenvrije politiek en het omzeilen van de rechtsstaat hebben effect op echte levens. Levens van moeders in het toeslagenschandaal, van studenten, van vluchtelingen, van Groningers, van woningzoekenden, van mensen die op zoek zijn naar zorg. De nieuwe bestuurscultuur moet vertrouwen wekken, niet afbreken. 

 

Teken de petitie en roep de Tweede Kamer op om het vertrouwen te herstellen in de rechtsstaat door fabels te weigeren en feiten te eisen.

 

[1] Volkskrant: Yesilgöz spreekt in een lijsttrekkers interview van duizenden gevallen van gezinshereniging

[2] Rapport IND ontkracht nareiziger cijfers van Yesilgöz

[3] Trouw: Het IND hield lage ‘nareis op nareis’-cijfers vlak na val kabinet achter

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy