Elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar

Op 1 juli is het Keti Koti ofwel Dia di Abolishon. We herdenken de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen en we vieren de vrijheid. In werkelijkheid werden tot slaafgemaakten gedwongen om nog 10 jaar door te werken op plantages. 1873 is dus het jaar dat de slavernij pas echt werd afgeschaft, dit jaar 150 jaar geleden. Alleen is 1 juli na al die jaren nog steeds geen nationaal erkende dag. Samen kunnen we en moeten we dat veranderen!


In de aanloop naar dit herdenkingsjaar maakte premier Rutte, namens de Nederlandse regering, de langverwachte excuses voor het slavernijverleden. Achter die zin werd een komma gezet in plaats van een punt: er moeten nog vervolgstappen volgen. Als stap om die zin af te maken, roepen wij de Nederlandse regering op 1 juli uit te roepen tot nationale herdenkings- en feestdag, waarop we allemaal vrij zijn. Een belangrijke volgende stap, want de gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving.

Dit jaar valt 1 juli op een zaterdag en is het voor vele al een vrije dag. Maar we willen niet alleen dit jaar vrij zijn op 1 juli, maar elk jaar. Om het verleden te herdenken en de vrijheid te vieren.


Het CDA
In 2021 hebben we de petitie ‘Maak van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag’ gelanceerd. Die werd binnen een week door meer dan 60.000 mensen getekend. Bijna twee jaar later is er bijna een meerderheid voor dit plan in de Tweede Kamer, als we het CDA meekrijgen tenminste. 

Kom met ons in actie: stuur samen met ons de CDA-fractie deze brief met de oproep: Ik wil elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar.

Evert Jan Slootweg
4.985 van de 10.000 emails verstuurd
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy