4.791 handtekeningen

Aan: De Nederlandse Kiezer

Stel alles in het werk: Nooit meer een kabinet Rutte

Campagne aangemaakt door
DeGoedeZaak & BROODBUIS

 

Wij stellen alles in het werk: nooit meer een kabinet Rutte. Weg met alles waar zijn kabinet voor staat. De enige denkbare uitkomst van de toeslagenaffaire is dat Mark Rutte na jaren afschuiven nu ook persoonlijk verantwoordelijkheid neemt en zijn politiek leiderschap beëindigt. Wij als burgers zetten komende tijd alle democratische middelen in om die oproep kracht bij te zetten. Het liefst houdt hij houdt de eer aan zichzelf, maar anders zorgen we via de stembus voor zijn vertrek. Sluit je aan en spreek je uit! #NooitMeerRutte

Een volgend kabinet moet de systematische betonrot binnen de overheid aanpakken. Maak korte metten met de Rutte-doctrine:

  • Het gebrek aan sturing, transparantie en verantwoording vanuit bewindslieden.
  • Het georganiseerde, datagedreven wantrouwen richting burgers. Deze fraudejacht toont in het bijzonder aan hoe uitermate ernstig het institutioneel racisme is.
  • De belangen van multinationals die steeds boven die van burgers gaan; de markt boven mensen.

De Rutte-doctrine biedt geen antwoord op de grote vraagstukken van vandaag. Het lukt Rutte als premier niet om te leveren wat een overgrote meerderheid van burgers wil:

  • Mensen boven marktwerking
  • Mensen boven multinationals
  • Een stevig weerwoord op extreemrechts en antidemocratische krachten
  • Een effectieve en rechtvaardige klimaataanpak
  • Een menswaardig vluchtelingenbeleid

 

Waarom doen wij deze oproep?

Rutte is een man zonder ideologie en visie, maar wel met een handelskenmerk. Keer op keer weet hij de persoonlijke verantwoordelijkheid voor misstanden en beleidsfalen af te schuiven op andere bewindspersonen en lacht hij problemen weg. Er zijn maar liefst twaalf bewindslieden [1] gesneuveld, maar nooit nam Rutte zelf verantwoordelijkheid. Integendeel. Wanbeleid en vertrouwenscrises stapelden zich op, waardoor er nu een tweede kabinet is gevallen onder zijn leiding.

Keer op keer kiest Rutte de kant van falende overheidsinstanties, lobbyende multinationals en andere vrienden van zijn neoliberale politiek. Hij plaatst zich daarmee tegenover de belangen van hele groepen mensen en langetermijnoplossingen. Bovendien in dit geval: Ruttes beleid gaat regelrecht in tegen de rechtsstaat.

De Toeslagenaffaire staat niet op zichzelf. Ook de slepende schade-afhandeling in Groningen verwoest het vertrouwen in de overheid. Ook Ruttes snoeiharde asielbeleid levert een mensonterende situatie aan de Europese buitengrenzen op en komt neer op een cynische uitruil van mensenlevens. Ook met de schoorvoetende aanpak van het Urgenda-vonnis zaagde Rutte aan de poten van de rechtsstaat. De stikstofcrisis. De dividendbelasting. Hawija. Enzovoorts.

Mark Rutte heeft 10 jaar lang het vertrouwen van burgers in de overheid ondermijnd. Hij is als politiek leider absoluut ongeloofwaardig om dat vertrouwen te herstellen. Laat staan dat hij de betonrot in het functioneren van de overheid werkelijk kan repareren. Deze racistische fraudejacht die eindeloos kon voortduren is de spreekwoordelijke druppel. Nederland is lang genoeg gebukt gegaan onder de Rutte-doctrine. Het is tijd voor een competente en betrouwbare overheid die zich richt op oplossingen voor de grote uitdagingen waar Nederland voor staat.

Wij stellen alles in het werk: nooit meer een kabinet Rutte. #NooitMeerRutte

[1] https://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/164221-afgetreden-bewindslieden-kabinetten-rutte-vanaf-2010.html

 

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy