5.910 handtekeningen

Aan: Staatssecretaris Van der Burg

Red levens, stop Frontex!

Campagne aangemaakt door
DeGoedeZaak

Roep ook op om de Nederlandse bijdrage aan Frontex stop te zetten!

Op dinsdag 13 juni is het ondenkbare gebeurd. Honderden mensen, velen van hen kinderen, verdronken nadat een overvolle boot kapseisde. De Europese grenspolitie Frontex heeft samen met de Griekse kustwacht 14 uur toegekeken en niks gedaan [1]. Deze ramp is uitzonderlijk groot, maar helaas geen uitzondering. Al jaren zijn er tragische rampen op de Middellandse Zee en is het zelfs door de Paus omgedoopt tot het ‘grootste kerkhof van Europa' [2]. Het is zelfs de dodelijkste grens ter wereld. Tegelijkertijd juicht Nederland de uitbreiding van Frontex, berucht om meerdere pushbacks, alleen maar toe [3].

De ondertekenaars van deze petitie roepen het kabinet op om onmiddellijk te stoppen met het financieren en faciliteren van Frontex met middelen en personeel. De bijdrage van Nederland aan Frontex is groot [4], maar deze middelen kunnen veel beter worden ingezet om mensen die aankomen in Europa opvang en veiligheid te bieden. Daarom roepen we op om deze bijdragen te besteden aan levensreddende initiatieven.

Deze petitie hangt samen met een breed initiatief van mensenrechtenactivisten en organisaties in heel Europa. Ons doel is om een einde te maken aan Frontex en daarmee ook een einde aan Fort Europa. Vluchtelingen hebben recht op een veilig onderkomen, niet een dodelijke grensbewaking. Stop Frontex!

[1]: Overvol rampschip al uren gevolgd door Griekse kustwacht
[2]: De Paus noemt de Middellandse Zee het grootste kerkhof van Europa
[3]: Frontex: Europa's dodelijke grensleger - OneWorld
[4]: De brief aan de Tweede Kamer over de bijdrage aan Frontex

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy