Het staat er niet best voor in het OV. Het OV is voor veel mensen nauwelijks meer een alternatief om op werk of school te komen, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving. Naast de gebrekkige dienstregeling en ontoegankelijkheid van het vervoer, heeft de NS een prijsverhoging aangekondigd van 5,5% op losse treinkaartjes per 1 januari 2023. Gemiddeld stijgen de prijzen van treinreizen met 4,3%.
Sommige problemen in het OV zijn ingewikkeld en vereisen geduld, zoals het personeelstekort of het aanleggen van nieuwe verbindingen. Maar andere problemen, zoals de prijsstijging, zijn echt een kwestie van prioriteiten stellen en geld steken in wat we écht belangrijk vinden.
Waarom is het belangrijk?
OV staat voor Openbaar Vervoer. Als het OV alleen voor de midden- en hoge inkomens is, dan is van die openbaarheid weinig over. Daarnaast zitten we middenin een klimaatcrisis, en moet duurzaam vervoer voor iedereen nu toegankelijk zijn. Door een prijsstijging van treinkaartjes, drijf je mensen de trein uit.
De prijsstijging in 2023 is eenvoudig te voorkomen; het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan ervoor kiezen te investeren in OV-reizigers. Van de 12,9 miljard die beschikbaar is gesteld voor infrastructuur op prinsjesdag, is nog 6 miljard beschikbaar; meer dan genoeg om de prijsstijging van treinkaartjes te compenseren. Het Ministerie investeert in fietsers, onderhoud, OV-verbindingen en bestaande wegen. Het is tijd dat het ook investeert in betaalbaar OV voor de reizigers.
Waarom voeren we nú actie?
Op 15 december debatteert de commissie Spoor over de NS, de dienstregeling en de prestaties van NS en ProRail in de eerste helft van 2022. Dat is bij uitstek het moment om aandacht te vragen voor de betaalbaarheid van het OV. Teken daarom onze petitie en help ons om aan de alarmbel te trekken! Roep minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers op om de prijsstijging te voorkomen!