11.119 handtekeningen

Aan: Leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Nederland: blijf niet achter, stop fossiele investeringen! - GEWONNEN!

Campagne aangemaakt door
DeGoedeZaak en de Jonge Klimaatbeweging

 

Op de Klimaattop in Glasgow hebben meer dan 20 landen en instellingen in een verklaring [1] aangekondigd om uiterlijk eind 2022 te stoppen met internationale investeringen in de fossiele industrie. Onder de initiatiefnemers zitten onder andere de Verenigde Staten, de Europese Investeringsbank en het Verenigd Koninkrijk. Nederland doet niet mee.

Terwijl demissionair premier Mark Rutte eerder deze week andere landen opriep tot “actie, actie, actie”, wordt Nederland wat betreft concrete toezeggingen aan alle kanten ingehaald. Het kabinet verschuilt zich achter de nog lopende formatie, dus het is aan de Tweede Kamer om in te grijpen!

GEWONNEN!

Met deze petitie roepen wij, DeGoedeZaak en De Jonge Klimaatbeweging, op om in navolging van andere landen echt daadkracht te tonen en te stoppen met de jaarlijkse 1,5 miljard aan investeringen in de fossiele industrie. Een weekend na lancering, waarin ook nog eens ruim 40.000 mensen samenkwamen in Amsterdam op de Klimaatmars, ging het kabinet om. Dat bewijst, actievoeren werkt!

Waarom is dit belangrijk?

De klimaatcrisis is nu. Stoppen met de publieke financiering van olie, gas en steenkool is noodzakelijk om de klimaatdoelen te behalen. Terwijl landen grote woorden spreken over het belang van een duurzame toekomst en de bijbehorende energietransitie, staken landen wereldwijd de afgelopen jaren 2,5 keer zoveel geld in fossiel als in duurzaam. Door niet deel te nemen aan het statement, dat met onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. uit onverwachte hoek komt, laat ons demissionair kabinet toekomstige generaties in de steek. 

Het verweer van onze demissionair premier is dat hij het nieuwe ambitieniveau wil overlaten aan een nieuw kabinet. Zeker omdat de onderhandelende partijen exact dezelfde zijn als nu vertegenwoordigd zijn in het demissionaire kabinet, lijkt dit slechts een manier om de boel te vertragen. Tijd om te wachten is er niet, actie is nú nodig. 

Gisteren diende een aantal partijen na initiatief van GroenLinks een motie in om het kabinet op te roepen de verklaring in Glasgow te tekenen. Met het tekenen van deze petitie verhoog je de druk op partijen in de Tweede Kamer om dinsdag in te stemmen met het voorstel zodat Nederland gaat stoppen met internationale investeringen in de fossiele industrie. Doe mee en teken!

[1] https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2404345-vs-en-canada-stoppen-met-buitenlandse-fossiele-investeringen-nederland-tekent-niet 

 

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy