7.796 handtekeningen

Aan: Europese regeringen, parlementen en EU-instellingen

Stop met het Energy Charter Treaty (ECT)!

Campagne aangemaakt door
Handel Anders! en DeGoedeZaak


Het Energy Charter Treaty (ECT) geeft kolen-, olie- en gasbedrijven een wapen in handen om de overgang naar een schoon energiesysteem te belemmeren. [1] Met dit middel kunnen fossiele bedrijven urgente klimaatactie dwarsbomen!

Kolenbedrijf RWE klaagt Nederland aan voor 1,4 miljard euro, omdat ze het niet eens zijn met ons klimaatbeleid. Niet via de rechter, maar via het claimsysteem in het Energy Charter Treaty, dat vaak buitensporig hoge compensatie toekent. [2]

Het verdrag is uitgegroeid tot het meest gebruikte verdrag voor het aanvechten van overheidsbeleid via dit beruchte claimsysteem, ISDS geheten. Dit soort claims ondermijnen de rechtsstaat, vormen een gevaar voor onze democratie en verhinderen en vertragen de duurzame energietransitie van onze maatschappij. Deze claim biedt een kans voor Nederland om aan te sluiten bij de kopgroep van kritische landen die zich tegen het ECT verzetten.

Daarom roepen wij de Europese regeringen, parlementen en instellingen op: 

- Trek je terug uit het Energy Charter Treaty.
- Stop de uitbreiding van het verdrag naar andere landen. 

#StopECT

Waarom is dit belangrijk?

Al jaren waarschuwen maatschappelijke organisaties voor de gevaren die uitgaan vanuit het ECT. Dit gevaar was voor vele landen al bekend: Nederland is na de VS het claimparadijs bij uitstek waarvandaan claims worden aangespannen door investeerders. Extra schandalig is dat dit voornamelijk via brievenbusmaatschappijen gebeurt. Nu dit wapen van de fossiele industrie ook tegen Nederland wordt ingezet is het hoog tijd om de Nederlandse politiek wakker te schudden. 

Deze maand is er in meerdere EU-landen een internationale petitie gelanceerd, zodat burgers samen een vuist kunnen maken tegen deze VIP-rechten voor buitenlandse investeerders en we een einde maken aan dit oneerlijke systeem. [3] Nederland trapt af en roept Nederlandse en Europese politici op om nu terug te treden uit het ECT en onmiddellijk te stoppen met de geplande uitbreiding van het ECT naar andere landen. Doe je mee?

[1] In dit artikel worden de belangrijkste mythes over het Energy Charter Treaty ontkracht. 
[2] Lees hier meer over de schadeclaim die de Duitse energiereus RWE wil indienen bij de Nederlandse overheid. 
[3] Inmiddels hebben al ruim 1.000.000 mensen de overkoepelende internationale petitie tegen het Energy Charter Treaty getekend. 

Handel Anders! deelnemers zijn: Dutch Dairymen Board - Milieudefensie - Nederlandse Akkerbouw Vakbond - FNV - SOMO - Platform Aarde Boer Consument - Transnational Institute - Ondernemers van Nu - Vrijschrift - Both ENDS - e.v.a.

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier