10.420 handtekeningen

Aan: de leden van de Tweede Kamer en de Minister voor Klimaat en Energie

Stop met het Energy Charter Treaty (ECT)!

Campagne aangemaakt door
Handel Anders! en DeGoedeZaak

 

Het Energy Charter Treaty (ECT) is een blok aan het been van onze klimaatambities. Via dit verdrag uit de jaren ‘90 claimen gigavervuilers RWE en Uniper nu al 2,4 miljard euro van Nederland.[1] Zij willen compensatie voor het sluiten van hun kolencentrales. Dat is waanzin, want dit geld is hard nodig voor klimaatbeleid!

De claims van RWE en Uniper zullen niet de laatste zijn. Want het ECT geeft kolen-, olie- en gasbedrijven overal ter wereld een wapen in handen om de overgang naar een schoon energiesysteem tegen te werken.[2] Niet via de rechter, maar via het beruchte ISDS claimsysteem, dat vaak enorm hoge compensatie toekent.

Gelukkig is de oplossing duidelijk. Nederland kan en moet uit het ECT stappen. Deze eerste claims bieden een kans voor Nederland om aan te sluiten bij de kopgroep van kritische landen die zich tegen het ECT verzetten. Bovendien kunnen we zo benadrukken dat Nederland de klimaatmiljarden op een rechtvaardige manier moet uitgeven; aan klimaatoplossingen voor mens en planeet, niet aan multinationals en hun aandeelhouders.

Daarom roepen wij de Europese regeringen, parlementen en instellingen op: 

- Trek je terug uit het Energy Charter Treaty.
- Stop de uitbreiding van het verdrag naar andere landen. 

#ExitECT

Waarom is dit belangrijk?

Het ECT is uitgegroeid tot het meest gebruikte verdrag voor het aanvechten van duurzaam overheidsbeleid. Dit soort claims ondermijnen de rechtsstaat, vormen een gevaar voor onze democratie en verhinderen en vertragen de duurzame energietransitie van onze maatschappij.

De claims van RWE en Uniper dwarsbomen de Nederlandse ambities om onze achterstand op het gebied van CO2-reductie in te lopen. Met uittreding uit het ECT kan Rutte 4 laten zien dat het zich niet door de fossiele industrie onder druk laat zetten. De uitgetrokken klimaatmiljarden moeten op een rechtvaardige manier worden ingezet.

Uittreding uit het ECT is de enige optie. Want modernisering van het verdrag is een wassen neus. De benodigde unanimiteit voor aanpassingen wordt namelijk standaard door een aantal landen geblokkeerd. Bovendien ligt het aanpassen van het claimsysteem niet eens officieel op tafel bij de onderhandelingen.

In de zomer van 2021 voerdden we actie bij de RWE kolencentrale in de Eemshaven. Een motie voor uittreding uit het ECT in september vorig jaar haalde net geen meerderheid, maar kon wel rekenen op brede steun in de Kamer. Nu komt het erop aan. Want uiterlijk in de zomer van 2022 moet er een akkoord worden bereikt over modernisering van het verdrag. Wij zetten in op uittreding voor die deadline. 

Doe je mee?

[1] Lees hier meer over de schadeclaim die de Duitse energiereus RWE wil indienen bij de Nederlandse overheid. 

[2] Op exitect.nl vertellen we je waarom het zo belangrijk is om nu uit het Energy Charter Treaty te stappen.


Handel Anders! deelnemers zijn: Dutch Dairymen Board - Milieudefensie - Nederlandse Akkerbouw Vakbond - FNV - SOMO - Platform Aarde Boer Consument - Transnational Institute - Ondernemers van Nu - Vrijschrift - Both ENDS - e.v.a.

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy