5.411 handtekeningen

Aan: De fractievoorzitters van CDA en VVD in Brabant en Limburg, en partijleiders Wopke Hoekstra en Mark Rutte

Stop de samenwerking met FvD en PVV in Limburg en Brabant!

Campagne aangemaakt door
DeGoedeZaak

Afbeelding door GRAPHINCENT

De rel rond antisemitisme binnen FvD plaatste de radicale vleugel aan het roer. Dat was een overwinning voor xenofoben, complotdenkers en klimaatontkenners. Het verkiezingsprogramma van de PVV toont hetzelfde beeld, met als droevig dieptepunt een ministerie voor remigratie en de-islamisering.

Door de jarenlange reeks schandalige uitspraken en beleidsvoorstellen lijkt Nederland bijna niet meer te zien hoezeer deze partijen radicaliseren. Dit zijn partijen die antisemitisme en islamofobie niet schuwen, die autocraten Orbán en Trump openlijk prijzen en rechters, wetenschappers en journalisten buitenspel willen zetten. Met hun politiek normaliseren ze haat, racisme en intimidatie. 

Wereldwijd zien we dat deze partijen niet uit zijn op deelnemen aan de democratie, sterker nog: onze democratische instituties zijn bij hen niet veilig. Toch werken VVD en CDA met ze samen in het bestuur van Noord-Brabant en Limburg. Zo normaliseren ze dit gedachtegoed en een politieke werkwijze die de democratie en de rechtsstaat ondermijnen.

De Nederlandse rechtsradicale partijen radicaliseren verder, en ook internationaal heeft hun beweging haar masker afgedaan. En FvD en PVV gebruiken hun rol in deze coalities om hun legitimiteit te vergroten. We moeten hier een grens trekken: CDA en VVD, stop de samenwerking met PVV en FvD in Brabant en Limburg! "Maak niet normaal wat niet normaal is."

Wat kunnen we doen?

De nieuwe CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra verklaarde al dat hij in een nieuw kabinet alleen samen wil werken met "partijen die de rechtsstaat serieus nemen en ten volle onderschrijven". [1] Geldt dit lokaal dan niet? Het is duidelijk dat de PVV en FvD het niet zo nauw nemen met die rechtsstaat. 

In Brabant zijn verschillende Statenleden opgestapt na de machtsstrijd binnen FvD. [2] Het zogeheten 'extraparlementair college' in Limburg met FvD en PVV wordt ook steeds instabieler. [3] In de aanloop naar de verkiezingen kunnen Mark Rutte en Wopke Hoekstra als politiek leiders een signaal afgeven dat zij de grenzen van onze democratie en rechtsstaat serieus nemen.

Met het tekenen van deze petitie voer je de druk op VVD en CDA op om de samenwerking in Limburg en Noord-Brabant op te zeggen. We trekken een duidelijke grens, want de xenofobie en aanvallen op onze instituties moet je niet normaliseren. Laat de redelijke krachten in die partijen voelen dat ze niet alleen staan en eis dat hun politiek leiders kleur bekennen!

[1] Lees hier meer over de uitspraken van Hoekstra. 

[2] Lees hier meer over de wankele positie van de coalititie in Brabant. 

[3] Lees hier meer over het instabiele Limburgse provinciebestuur.  

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier