2.946 handtekeningen

Aan: politici, politie en justitie

Stop Shaming!

Campagne aangemaakt door
Bondgenoten van de slachtoffers via DeGoedeZaak

Stop shaming!

Wij kunnen niet langer zwijgen over een ongrijpbare en desastreuze bedreiging voor de ontwikkeling van jonge mensen, vooral vrouwen en queer en trans mensen: shaming en exposing.

 

Exposing reikt verder dan het alom bekende delen van naaktfoto’s en filmpjes. Op TikTok, Snapchat, Facebook, Twitter en Instagram worden dagelijks foto’s en video’s van vooral jonge vrouwen ‘gerepost’. Dit zijn dus foto’s die door onszelf online gedeeld worden maar dan gerepost worden door expose-accounts met een nieuwe context, namelijk: ‘Zij is een hoer.’ Of ‘hij is homo.’ Of zij is ‘trans.’ Het gaat om onschuldige beelden van bijvoorbeeld een typisch TikTok dansje. 

 

Vervolgens wordt de persoon in kwestie belaagd door tientallen of zelfs honderden bloeddorstige accounts. Het account dat nu in de actualiteit is, is slechts een van de vele gezichten van online vrouwenhaat en intimidatie van de lhbtqia+ gemeenschap. [1] Een cultuur van online intimidatie, slut-shaming en afpersing teistert jonge vrouwen en queer en trans mensen en bedreigt hun ontwikkeling. De slachtoffers raken geïsoleerd, worden depressief, durven hun gezicht niet meer te laten zien in hun wijk, veranderen van school of doen zichzelf wat aan. De aantallen slachtoffers die de afgelopen dagen zichtbaar en hoorbaar zijn geworden op platforms als Clubhouse zijn niet te bevatten. Iedereen die niet voldoet aan de kuisheidsnormen van shamers, exposers en hun hulpjes is de Sjaak. 

 

Te lang durfden we ons niet uit te spreken uit angst dat ook wij of onze families een target zouden worden van dit soort accounts. Dat stopt nu. 

 

Wij realiseren ons dat er naar ons sneller en beter geluisterd wordt dan naar de main slachtoffers. Dat is een groot onderdeel van het probleem. Dit is onze manier om hen te laten weten dat wij naast, achter en voor ze staan wanneer zij center stage nemen.

 

Ons statement is drieledig:

 

1. Jonge vrouwen in Nederland, queer en trans mensen, wij walgen van wat jullie online al te lang straffeloos wordt aangedaan. Jullie welzijn en jullie ontwikkeling kunnen ons schelen. Of jullie nou een dansje doen op TikTok, een sexy pose met een gezicht vol make-up aannemen of wat voor volstrekt normale expressie ook, wij staan achter jullie. Het is te gek voor woorden dat we dit überhaupt moeten zeggen. 

Leef jullie beste levens!

 

2. Wij roepen politici, politie en justitie op om dit criminele online gedrag serieus te nemen en proactief te bestrijden. Expose-accounts kunnen te lang vrijelijk hun gang gaan. Afpersers verdienen geld aan deze praktijken, omdat slachtoffers uit pure wanhoop betalen als hun onschuldige beelden maar verwijderd worden. Spoor de daders op en vervolg ze. Spreek social media bedrijven aan op de verantwoordelijkheid die zij hebben. 

 

3. Bedrijven als Facebook, Instagram en TikTok: Neem verantwoordelijkheid! Deze praktijken vinden plaats op jullie platforms. De daders worden letterlijk lachend en chanterend beroemd en rijk. Deze accounts moeten sneller verwijderd worden, de gebruikers permanent geblokkeerd.

 

Tofik Dibi

Achmed Akkabi 

Nasrdin Dchar

Sahil Amar Aissa 

Najib Amhali

Abdelkader Benali

Walid Benmbarek

Fahd Larhzaoui

Alkan Çöklü 

Chafik Benhmidouch

Ilias Ojja

Brian Elstak

Mounir Raji

Marwan Magroun

Abdelhamid Idrissi

Emre Ünver

 

[1] Bekijk hier de uitzending van Propaganda over dit onderwerp.

[2] De petitieafbeelding is gemaakt door Brian Elstak.

[3] Meer weten? Bekijk hier de video over dit onderwerp. 

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy