#StopFossieleSteun - tweet naar een kamerlid
Donderdag gaat de Tweede Kamer in debat over exportkredietverzekeringen; een instrument waarmee de overheid afgelopen jaren voor 1,5 miljard euro per jaar garant stond voor fossiele projecten in het buitenland. Sinds 1 januari is een nieuw beleid in gegaan, maar dat is nog niet in lijn met 1,5 graden. Op 23 februari hebben Tweede Kamerleden de kans om het beleid aan te scherpen. Daar is jouw hulp bij nodig.
De maatschappelijke impact van Nederlandse exportsteun is gigantisch, en voor sommige bevolkingsgroepen zelfs levensbedreigend*.
Nederlands exportbeleid moet eerlijk en duurzaam worden. Dat stuurden 58 van onze zuidelijke bondgenoten in een oproep aan Nederlandse Kamerleden. Er zitten ontzettend veel mazen in het huidige beleid om exportsteun voor fossiel te stoppen. Zo druist het transitiejaar in tegen de Glasgowverklaring, worden er allerlei uitzonderingen gemaakt om toch fossiele steun te geven en rept het met geen woord over een eerlijke energietransitie in ontwikkelingslanden. Versterk hun stem!
De gevolgen van fossiele exportsteun zijn walgelijk voor het klimaat en internationale mensenrechten. Het is niet alleen nalatig, maar ook een duidelijk voorbeeld dat alles moet wijken voor de winst van Nederlandse bedrijven. Het debat op 23 februari is de laatste kans om dit beleid te veranderen, en te handelen naar de aanbevelingen van onze bondgenoten. Roep daarom Tweede Kamerleden op om het fossiele exportbeleid aan te scherpen!
Stuur een tweetje naar jouw partij van keuze. Laat van je horen!
*Zo steunt de Nederlandse staat het project van baggerbedrijf Boskalis in Manila Bay. Terwijl Boskalis claimt ‘extreem trots’ te zijn op dit project, vrezen burgers die zich ertegen uitspreken voor hun leven. In Mozambique kreeg een soortgelijk project van baggeraar Van Oord meer dan een miljard euro exportsteun. Dit gasproject verwoestte de levens van honderdduizenden mensen. Alsnog overweegt de overheid om in 2023 een enorm olie-en gasproject in Brazilie te steunen, wat leidt tot een decennialange CO2-uitstoot, en de bedreiging van de leefomgeving van lokale gemeenschappen.