23.069 handtekeningen

Aan: Eerste Kamer der Staten-Generaal

Géén defensieverdrag met Israël!

Campagne aangemaakt door
DeGoedeZaak, The Rights Forum, PAX en Stop Wapenhandel

 

Nederland moet afzien van een verdrag met het Israëlische leger dat in Gaza verantwoordelijk is voor talloze ernstige oorlogsmisdaden. Ben je het hiermee eens? Teken dan de petitie. 

 In de Palestijnse Gazastrook voltrekt zich momenteel een regelrechte humanitaire catastrofe. Sinds de wrede en alom veroordeelde aanval van Hamas van 7 oktober 2023 maakt het Israëlische leger zich er schuldig aan het bombarderen, uithongeren en gedwongen verplaatsen van de burgerbevolking. Er zijn al 30 duizend doden gevallen, grotendeels burgers, en nog veel meer gewonden. Gaza is grotendeels onleefbaar gemaakt en zowat alle ruim twee miljoen inwoners zijn ontheemd. Het Internationaal Gerechtshof acht het plausibel dat Israël zich schuldig maakt aan genocide. 

 Daarnaast verbood het Haagse Gerechtshof onlangs de levering door Nederland van onderdelen van F-35-vliegtuigen waarmee Israël de Palestijnse Gazastrook bombardeert. Dit vanwege het risico dat met de F-35’s ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht worden gepleegd. 

 Desondanks werkt Nederland militair samen met Israël. Er is kennisuitwisseling tussen de Nederlandse krijgsmacht en die van Israël. Ook trainen Nederlandse militairen in Israël, en andersom. Precieze details over deze militaire samenwerking worden door het kabinet overigens geheimgehouden.

 En nu staat Nederland op het punt om een defensieverdrag met Israël te sluiten. Dit verdrag regelt de aanwezigheid van Israëlische militairen op Nederlands grondgebied en vice versa. Het zal toekomstige samenwerking met het Israëlische leger, dat nu Gaza vernietigt, vergemakkelijken.

 Het verdrag ligt ter goedkeuring in de Eerste Kamer, nadat de Tweede Kamer er vorig jaar april mee instemde. Toen waren er al overtuigende redenen om het verdrag niet te steunen, zoals voortdurende bezetting, uitbreiding van illegale nederzettingen en apartheid. Daar komt de vernietiging van Gaza, mogelijk genocide, nu bij. Militaire samenwerking met Israël geeft geen pas en Nederland moet dan ook geen defensieverdrag met Israël sluiten, zeker niet onder de huidige omstandigheden. 

Teken deze petitie. En help ons die verder te verspreiden

Deze actie is een initiatief van The Rights Forum, PAX, Stop Wapenhandel en DeGoedeZaak.

Wat gebeurt er met jouw handtekening?

Deze petitie zal door de initiatiefnemers worden aangeboden aan de commissie Buitenland, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking van de Eerste Kamer.

Deel deze campagne met je vrienden

Je tekent dit als Ben jij dit niet? Klik hier
© DeGoedeZaak 2022
Privacy Policy